Stoltenberg: 18 av Natoländerna kommer klara budgetmålet (2024)

Table of Contents
Senaste nyheterna UD har kallat upp Rysslands ambassadör Samnytts utgivare döms till fängelse Svantesson: Fortsatt ekonomisk vinter i Sverige Julian Assange åter i rätten i London Misstänkt farligt föremål i Landskrona var skarpt Must: Ryssland riskbenäget och aggressivt Svinpesten närmast borta – lättnader väntar Ursula von der Leyen: Jag vill fortsätta EU enigt om insats i Röda havet Kristersson: Vet inte vad Orbán menar Julia Navalnaja: Putin mördade min make Förseningar efter stopp på södra stambanan Kreml: Utredningen av Navalnyjs dödsfall pågår Vattenfall går vidare med kärnkraftsplaner Polisen utreder våldtäkt mot minderårig – två anhållna M-topp avgår efter sexistiska chattar Billigare att tanka diesel Navalnyjs mamma nekad inträde till bårhuset – igen Matpriserna steg igen – kaffet dyrare Inflationen vände upp i januari – högre än väntat Många döda i massaker i Papua Nya Guinea Man hittad död i Södertälje – kvinna anhållen Svenskar prisade på Baftagalan USA: Fem nya attacker mot Huthirörelsen Roger Akelius Academedia-affär avblåst Mona Brorsson avslu*tar karriären efter säsongen Åklagare: Foxtrotman i Serbien ska utlämnas Marcus Wandt har landat i Sverige Flygplan gick genom isen utanför Norrtälje Varannan A-traktor klarar inte besiktningen Fiskare dog – Kina trappar upp utanför Taiwan Tusentals utan ström i Stockholm Explosion i bostadshus i Tyresö EU:s förre gränschef går med i ytterhögerparti Norges statsminister fick cannabispost till kontoret Norsk försvarssatsning största sedan 40-talet Sveriges skidskytteherrar tog guld i VM-stafetten Orbán: Vår tvist med Sverige kommer snart att lösas Sveriges skidskyttedamer tar silver i VM-stafetten Liseberg: Oceana ska byggas upp igen Fredsforskaren Johan Galtung död En anhållen efter skottlossning i Göteborg Navalnyjs talesperson bekräftar hans död Navalnyjs mamma reser till fängelset Försvaret vill ha betalt efter E22-kaoset Huthimilisen tar på sig angrepp mot oljetanker Kvinna våldtagen utomhus i Uppsala Donald Trump döms till miljardböter Minderåriga har delgivits misstanke för Super Bowl-skjutning Hundratal samlades för att hedra Navalnyj i Stockholm

– Sverige kommer snart att bli fullvärdig medlem, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferensen inför torsdagens försvarsministermöte i Bryssel.

I veckan har Natoländernas ekonomiska satsningar på militären varit på tapeten, då Donald Trumpgjort ett uppmärksammat uttalande om att artikel 5 om ömsesidiga försvarsgarantier borde slopas för de medlemmar som inte lever upp till budgetmålet om att två procent av ländernas BNP spenderas på försvar.

– Kritiken vi hör handlar inte om Nato, utan om att Natoländerna inte spenderar tillräckligt på Nato. Och det är en rimlig poäng, säger Stoltenberg.

Stoltenberg uppgav att 18 av alliansens 31 medlemsländer kommer att uppfylla tvåprocents-målet under år 2024. Förra året nådde endast elva av länderna målet.

  • Linn Jönsson

Senaste nyheterna

UD har kallat upp Rysslands ambassadör

Utrikesdepartementet har i dag kallat upp Rysslands ambassadör för att markera gällande oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död.Regeringen har också lagt ett förslag på EU:s utrikesministermöte om att införa sanktioner mot individer i Ryssland vid brott mot mänskliga rättigheter, enligt utrikesminister Tobias Billströms pressekreterare.

TT

  • Gustav Olsson

Samnytts utgivare döms till fängelse

Stockholms tingsrätt dömer Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för den högerextrema sajten Samnytt, för två fall av förtal och grovt förtal, rapporterar Expo.

Domen kommer efter att nättidningen upprepade gånger publicerat artiklar om en person som arbetade på den numera nedlagda ideella föreningen Näthatsgranskaren. I artiklarna beskrevs personen som brottslig och i andra avseenden klandervärd, men också som en ”vedervärdig människa”.

Dagerlind har nekat till brott.

Nu döms han till en månads fängelse och ska betala skadestånd på 20 000 kronor till personen som utsattes för förtal.

Mats Dagerlind är tidigare dömd i Högsta domstolen för grovt förtal i ett annat fall, då han pekade ut en journalist på Dagens Nyheter som ”misstänkt jihadist”.

DN har varit i kontakt med Dagerlinds advokat, Viktor Isero, som inte vill kommentera saken, han uppger inte heller om domen kommer att överklagas.

  • Linn Jönsson
  • Hamilton Steiner

Svantesson: Fortsatt ekonomisk vinter i Sverige

Det ekonomiska läget är fortsatt tufft i Sverige, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). För landets regioner märks det extra tydligt i och med ökade pensionskostnader.

– Det är ett tufft läge för regionerna att klara pensionskostnaderna, säger Elisabeth Svantesson.

Finansministern tillägger att regeringen inte kommer att lämna regionerna i sticket. Hon vill däremot inte säga om det kommer nya pengar redan i vårbudgeten i mitten av april.

– Vi är beredda att skjuta till resurser men exakt vilka summor det handlar om och när det blir får vi återkomma till.

  • Hans Olsson

Julian Assange åter i rätten i London

PARIS. Wikileaksgrundaren Julian Assange, 52, ska åter upp i rätten i Storbritannien på tisdagen. Domarna i High court i London (motsvarande hovrätten) har att avgöra om Assange är berättigad till en ny prövning – och hans hustru Stella Assange beskriver det som sista chansen i det brittiska rättssystemet.

– Om Julian lämnas ut kommer han att dö, säger hon till Reuters.

Sedan i april 2019 har Assange suttit fängslad i det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh, efter att i sju år gömt sig på Ecuadors ambassad i London. Hans psykiska hälsa har tagit skada, och i januari 2019 stoppades utlämningen till USA av en domare som hänvisade till risken för självmord.

Efter överklagan ändrades det, sedan amerikanska myndigheter försäkrat att Assange ska behandlas väl. Om han vägras en ny prövning av utlämningen, väntas Assanges advokater försöka överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

I USA riskerar Wikileaksgrundaren upp till 175 års fängelse för bland annat spioneri. De 18 åtalspunkterna mot honom är kopplade till publiceringar av hemligstämplat material från bland annat amerikanska militärinsatser i Irak.

  • Erik de la Reguera

Misstänkt farligt föremål i Landskrona var skarpt

Polisen och nationella bombskyddet har på måndagseftermiddagen varit på plats vid ett fastighetshus i Landskrona efter larm om ett misstänkt farligt föremål.

– Det är något som har anträffats av allmänheten i källarutrymmet till ett flerfamiljshus, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Vid tvåtiden hade föremålet, som bombskyddet bedömt som skarpt, omhändertagits och boende fått återvända till sina bostäder, skriver polisen.

  • William Hernvall

Must: Ryssland riskbenäget och aggressivt

Säkerhetsriskerna har ökat det senaste året, konstaterar den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, i sin årsrapport.

En av orsakerna är kriget i Ukraina.

– Ryssland ställer nu om sitt samhälle för att kunna fortsätta föra ett kostsamt, förödande och långt krig, säger Mustchefen Thomas Nilsson på en pressträff.

Sverige måste planera för att ha ett ”riskbenäget och aggressivt” Ryssland som granne för en lång tid framöver, konstaterar han.

– Det vore ett misstag att tro att en tillfällig begränsning av den ryska förmågan i vår region ger oss andrum.

– Vi har inget andrum, vi måste agera nu, säger Thomas Nilsson och pekar på att Sverige behöver fortsätta att stärka den egna försvarsförmågan.

Läs mer här

  • Gustav Olsson

Svinpesten närmast borta – lättnader väntar

Alla vildsvin bedöms nu vara utrotade i kärnzonen utanför fa*gersta där den afrikanska svinpesten härjade som värst under fjolåret.

Det gör att risken för smittspridning har minskat ytterligare. Därför tas ytterligare en del restriktioner bort inom kort, skriver tidningen ATL.

Maria Cedersmyg, veterinär och smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket, vill dock inte gå in på vilka restriktioner som kommer att lätta.

  • TT

Ursula von der Leyen: Jag vill fortsätta

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill fortsätta på sin post under ännu en mandatperiod, meddelar hon enligt nyhetsbyråer. Hon nomineras av konservativa tyska CDU/CSU och väntas formellt väljas till den samlade Europahögerns toppkandidat vid en kongress i Rumänien i början av mars.

Läs mer här

  • TT

EU enigt om insats i Röda havet

EU ger formellt klartecken för en insats i Röda havet. Parallellt söks enighet i sista stund om ytterligare sanktioner kring kriget i Ukraina.

Danmark har gjort klart att landet ska delta i insatsen med fregatten Iver Huitfeldt, som redan åkt i väg för att även kunna vara med i den USA-ledda skyddsinsatsen Prosperity Guardian i samma område. Även Sverige väntas delta militärt i EU-insatsen, om än inte med några fartyg.

Parallellt jagar EU-länderna vidare efter enighet kring ett 13:e sanktionspaket mot Ryssland.

  • TT

Kristersson: Vet inte vad Orbán menar

I lördags sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att han och statsminister Ulf Kristersson (M) tagit steg för att ”återuppbygga förtroendet” mellan Ungern och Sverige. Vad det innebär gick han dock inte in på. Kristersson är inte heller säker på vad Orbán menar med detta.

– Vi har haft några samtal de senaste veckorna, men jag vet inte specifikt vad han menar med det.

Det säger Kristersson på en presskonferens i Warszawa, där han möter den polske premiärministern Donald Tusk.

Kristersson inledde sitt tal på onsdagen med att framföra kondoleanser till Alexej Navalnyjs familj och föreslog därefter att EU inför separata sanktioner mot Ryssland för brott mot mänskliga rättigheter, som ett svar på oppositionspolitikerns död.

EU håller på att förbereda ett trettonde ekonomiskt sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.

Läs mer här

  • TT-DN

Julia Navalnaja: Putin mördade min make

Den döde ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs hustru Julia Navalnaja anklagar president Putin för att ha tagit livet av hennes man.

– För tre dagar sedan mördade Vladimir Putin min make Aleksej Navalnyj, säger hon i ett filmklipp publicerat i sociala medier.

Navalnaja, som under dagen är i Bryssel för att tala till EU:s utrikesministrar, säger att Putin genom att döda Navalnyj även har dödat en del av henne.

– Men jag har kvar den andra halvan, och den säger mig att jag inte får ge upp, fortsätter hon.

Navalnyj, som i åratal varit Putins mest framträdande kritiker, dog i slu*tet av förra veckan under oklara omständigheter i en straffkoloni i Sibirien.

  • TT

Förseningar efter stopp på södra stambanan

Under stora delar av måndagsförmiddagen rådde stopp i tågtrafiken mellan Älmhult och Diö i Kronobergs län, vilket påverkade avgångar mellan Stockholm och Malmö.

Orsaken var en olycka som inträffade strax efter klockan 10 på måndagsförmiddagen.

Stoppet hävdes vid 13-tiden, men förseningar är att vänta på sträckan under dagen enligt Trafikverket.

  • Linn Jönsson

Kreml: Utredningen av Navalnyjs dödsfall pågår

Den ryska regimens talesperson, Dmitrij Peskov, anklagade väst för överreaktioner i fråga om Alexej Navalnyjs rapporterade dödsfall. Peskov hävdade att de var ”oacceptabla” men att de ”inte skulle skada president Vladimir Putin”.

Enligt Kreml utreds dödsfallet ”i enlighet med de ryska lagarna”.

Navalnyjs familj och medarbetare hävdar att myndigheterna gömmer Navalnyjs kropp, och att det finns en mängd frågetecken kring dödsfallet – något som också rapporterats av oberoende medier.

  • Juan Flores

Vattenfall går vidare med kärnkraftsplaner

Vattenfall förbereder en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten. Men den statliga energijätten har ännu inte bestämt hur många eller vilken typ av reaktor man vill bygga.

Målsättningen är fortfarande att ha en första ny reaktor i drift på Väröhalvön vid Ringhals under första hälften av 2030-talet, skriver bolaget. Vattenfalls ledning har ännu inte satt ner foten för vilken teknik som ska gälla, små modulära reaktorer, så kallade SMR, eller storskalig traditionell kärnkraft.

Enligt Vattenfall krävs det flera nya kärnkraftsreaktorer nationellt på sammanlagt minst 3-4 GW (gigawatt) för att det ska kunna gå att räkna hem en affär. De befintliga reaktorerna vid Ringhals är på drygt 1 GW vardera.

Läs mer här

  • TT

Polisen utreder våldtäkt mot minderårig – två anhållna

En flicka under femton år ska ha utsatts för en våldtäkt i Malmöstadsdelen Nydala.

Två tonårspojkar har anhållits, enligt SVT Nyheter Skåne.

Uppgifterna om händelsen är ännu få, men enligt Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling finns en anmälan om våldtäkt mot barn upprättad från helgen.

– Under lördagseftermiddagen hade vi en avspärrning i Nydalaparken där vi genomförde en teknisk undersökning. Det ska ha skett i närtid, men jag kan inte gå in på någon exakt tid, säger han.

Enligt uppgifter till TV4 ska flickan ha utsatts för en gruppvåldtäkt.

  • Tove Hansson

M-topp avgår efter sexistiska chattar

Johan Abrahamsson, 52, avgår som ordförande för Moderaterna i Västra Götaland efter att ha delat olämpligt innehåll i en privat chatt.

Men han väljer att stanna kvar som kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

”Jag tänker inte bidra till att splittra partiet på grund av mina egna misstag. Det som framkommit representerar varken mina eller partiets värderingar”, säger han i ett uttalande till partiet.

Läs mer här.

  • Lars Näslund

Billigare att tanka diesel

Ledande drivmedelskedjor sänker priset på diesel och biodiesel, men lämnar andra drivmedelspriser oförändrade. En billigare dollar föregår prissänkningen.

Riktpriset på diesel sänks med 20 öre till 19,29 kronor per liter på bemannade stationer. Priset på biodiesel (HVO100) sänks också med 20 öre, vilket ger ett literpris på 22,89 kronor.

Priset på 95-oktanig bensin lämnas oförändrat på 18,59 kronor per liter.

  • TT

Navalnyjs mamma nekad inträde till bårhuset – igen

Även på måndagen nekades Aleksej Navalnyjs mamma och advokater inträde till det bårhus i ryska Salechard där den döde oppositionsledarens kropp tros vara, skriver Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj på X.

”En av advokaterna blev bokstavligen utknuffad”, skriver Jarmysj.

Personalen ska inte ha velat svara på huruvida Navalnyjs kropp finns på bårhuset, skriver hon.

  • William Hernvall

Matpriserna steg igen – kaffet dyrare

Matpriserna ökar något jämfört med december, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

”De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Kaffe, te, kakao och oljor tillhör varugrupperna som ökade mest i pris.

”Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december”, säger Carl Mårtensson i en kommentar.

Läsk, frukt och bröd minskade däremot i pris.

  • TT

Inflationen vände upp i januari – högre än väntat

KPI landade på 5,4 procent i januari, enligt SCB.

Det betyder att inflationstakten ökar igen.

Det är främst stigande boendekostnader som bidrar till den ökade inflationen. Räntekostnader bidrog med 2,3 procentenheter till KPI, konsumentprisindex.

I december var KPI 4,4 procent, en nedgång från november då den var 5,8 procent.

Varugrupper som sjunkit i pris var kläder och flygresor.

Dieselpriset sjönk med knappt 11 procent och bidrog nedåt i inflationstrycket.

Analytiker hade i snitt räknat med att KPI skulle landa på 5,0 procent i januari, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Läs mer här

  • Juan Flores

Många döda i massaker i Papua Nya Guinea

Minst 26 personer har skjutit* ihjäl i en massaker i Papua Nya Guinea, uppger polis i landet enligt australiskaABC.

Enligt polisen rör det sig om våld mellan stammar i provinsen Enga, som ligger på höglandet i den östra delen av Nya Guinea.

En grupp var på väg att själva utföra en attack när de angreps i ett bakhåll, uppger en lokal polischef.

Myndigheterna har under måndagen sökt efter överlevande i ett större område på den otillgängliga landsbygden.

Motstridiga uppgifter har rapporterats om hur många som dödats. Tidigare under måndagen uppgav polisen att minst 53 personer dödats, men polisen har sedan dess skrivit ned dödstalet.

Våldsamheter mellan stammar har blossat upp i området det senaste året. Över 60 människor dödades förra året och flera byar brändes ned.

  • TT

Man hittad död i Södertälje – kvinna anhållen

Strax efter 16.20 fick polis samtal från flera personer, däribland en nu anhållen kvinna, om en död man i ett trapphus i Södertälje. Under söndagskvällen var polisen på plats för att genomföra en teknisk undersökning i trapphuset. Under morgondagen kommer de att undersöka en lägenhet i anslu*tning till platsen.

Polisen har inlett en förundersökning om mord. Anhöriga har underrättats.

Under natten har en kvinnan anhållits för mord, rapporterar TV4 Nyheterna.

Misstankarna mot kvinnan ska ha stärkts efter förhör och teknisk undersökning i trapphuset, skriver TV4.

Mannen och kvinnan var enligt polisen bekanta med varandra.

  • Emilia Lindell

Svenskar prisade på Baftagalan

Ludwig Göransson prisas för sin musik till filmen ”Oppenheimer” på den brittiska filmgalan Bafta i London på söndagen.

Även svensk-nederländske Hoyte van Hoytema belönas för fotot till samma film.

”Oppenheimer” har nominerats i hela 13 kategorier.

  • TT

USA: Fem nya attacker mot Huthirörelsen

USA:s styrkor i Röda havet har ”framgångsrikt genomfört fem självförsvarsattacker” för att stoppa attacker från Huthikontrollerade områden i Jemen, uppger Pentagon.

Bland annat riktades attackerna mot en obemannad undervattensfarkost, och de genomfördes under lördagseftermiddagen och kvällen lokal tid i Jemen.

Sedan november har Huthirörelsen, som kontrollerar en stor del av det krigshärjade Jemen, attackerat fartyg i Röda havet till stöd för palestinierna i Gaza. USA och Storbritannien har svarat med anfall mot gruppens fästen på jemenitisk mark.

  • TT

Roger Akelius Academedia-affär avblåst

Fastighetsmiljardären Roger Akelius uppmärksammade köp av Academedia blir inte av, någonting som Dagens industri var först att rapportera om. Anledningen är att säljaren Mellby Gård ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären.

– Vi kommer att vara kvar som största ägare vilket jag ser fram emot, säger Johan Andersson, VD på Mellby Gård, i ett pressmeddelande.

Efter att nyheten om att Akelius skulle köpa drygt 24 procent av aktierna i Academedia störtdök aktien. Sedan dess har affären kritiserats från flera håll, bland annat av skolminister Lotta Edholm (L).

Läs mer här.

  • Alfons Westerberg

Mona Brorsson avslu*tar karriären efter säsongen

Den svenska skidskytten Mona Brorsson avslu*tar karriären efter säsongen. Det meddelar 33-åringen till SVT efter söndagens masstart i VM.

– Jag kommer köra säsongen ut. Det har varit ett beslu*t som jag filat på ganska länge. Det är dags att hänga av sig geväret, säger hon till tv-kanalen.

Brorsson slu*tade på 21:a plats i söndagens masstart.

  • Jonathan Aronsson Fält

Åklagare: Foxtrotman i Serbien ska utlämnas

Åklagaren räknar med att den man i 40-årsåldern med gängkoppling som gripits i Serbien kommer att utlämnas till Sverige under våren, uppger P4 Skaraborg.

Mannen misstänks ha styrt en omfattande narkotikahandel i Sverige från utlandet och greps i Serbien i oktober i ett samarbete mellan svensk och serbisk polis. Han är åtalad i Sverige för grova och synnerligen grova narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen mot explosiva och brandfarliga varor.

Mannen, som enligt medieuppgifter kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot, har hittills vägrat utlämning vilket gör att det drar ut på tiden, säger åklagare Johanna Kolga.

Mannen nekar till brott.

  • TT

Marcus Wandt har landat i Sverige

Några minuter före halv tolv på söndagsförmiddagen landade den svenske astronauten Marcus Wandt på Bromma flygplats eskorterade av två Jas Gripen-plan. På flygplatsen välkomnades astronauten av bland andra statsminister Ulf Kristersson.

– Det är otroligt kul att vara tillbaka i Sverige, säger Wandt.

Han återvände till jorden den 9 februari efter att ha tillbringat drygt två veckor på den internationella rymdstationen ISS. Sedan dess har han bland annat genomgått ett program i Tyskland för att återanpassa sig till gravitationen på jorden.

  • William Hernvall

Flygplan gick genom isen utanför Norrtälje

Ett enmotorigt flygplan gick delvis genom isen på Holmsjön utanför Norrtälje när det landade där vid 11.40-tiden på söndagen.

– Planet har på något sätt försökt landa och delvis kraschat på isen. Det var en person ombord på planet och vad jag kan se är den personen räddad, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens Region Stockholm.

Enligt Skagerlind kom delar av planet ner under isen, men det blev i huvudsak stående på den. Sjö- och flygräddningscentralen uppger för Aftonbladet att piloten själv ska ha tagit sig ut ur planet, och förts med ambulanshelikopter till sjukhus för vård.

  • Juan Flores

Varannan A-traktor klarar inte besiktningen

Mer än hälften av alla A-traktorer går inte igenom besiktningen, rapporterar P4 Kalmar.

56 procent, fick ombesiktigas förra året, enligt Bilprovningens siffror.

En orsak kan vara att unga förare har behov av att ändra och göra sina fordon ”fräckare”, enligt en besiktningsman.

– De vill hänga upp gardiner, de vill sätta för kolsvarta rutor så man inte ser vem som kör, ha för stora fälgar så det knappt går att svänga, säger besiktningstekniker Ingmar Karlsson på Opus.

Antalet A-traktorer har ökat drastiskt de senaste åren. Likaså har antalet olyckor kopplade till fordonstypen stigit.

I somras skärptes reglerna med krav på både bilbälte och med max en passagerare per plats, och regeringen har aviserat att reglerna ska skärpas ytterligare.

  • TT

Fiskare dog – Kina trappar upp utanför Taiwan

Kina kommer att trappa upp sin närvaro vid ögruppen Kinmen utanför Taiwan, sedan två kinesiska fiskare omkommit i en incident med den taiwanesiska kustbevakningen.

Den kinesiska båten kantrade efter att ha jagats av kustbevakningen som anklagade båten för intrång. Kina fördömer Taiwan och kräver att man släpper de två överlevande besättningsmedlemmarna, som Taiwan uppges ha frihetsberövat.

Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har sagt att landet kommer att ta över ön så småningom – med våld om det behövs.

Läs mer:

Två döda fiskare i Taiwansundet får Kina att ilskna till

  • TT

Tusentals utan ström i Stockholm

Nära 16 000 hushåll i södra Stockholm är utan el på söndagsmorgonen, enligt elnätsföretaget Ellevio.

”Vi är på väg till området. Strömmen kan komma och gå under tiden”, skriver Ellevio i ett pressmeddelande.

Områden som drabbats är Södermalm, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör.

Men reparatörer var snabbt på plats och vid 9-tiden var strömmen tillbaka. Det är inte känt vad som orsakade avbrottet.

  • TT

Explosion i bostadshus i Tyresö

Ett flerbostadshus i Tyresö sydost om Stockholm fattade under natten eld efter en explosion.

Ingen person skadades, och polis har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Vi fick in ett flertal samtal vid 03-tiden om en detonation i Öringe och som tur är hade vi en polisbil som var i ganska nära anslu*tning som vid framkomsten kunde konstatera ett rejält brandförlopp i bostadshuset, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisbilen var snabbt på plats och kunde larma räddningstjänsten och de boende har inte behövt evakueras.

– Vi har säkrat spår och teknisk bevisning och har en idé om vad som har hänt eftersom vi har haft händelser av liknande karaktär i samma område under 2024, säger Ola Österling.

  • TT

EU:s förre gränschef går med i ytterhögerparti

Den före detta chefen för EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex, Fabrice Leggeri, har gått med i franska nationalistpartiet Nationell samling.

I en intervju med franska tidningen Journal du Dimanche säger Leggeri att han ställer upp på ytterhögerpartiets lista inför EU-parlamentsvalet i juni.

Leggeri avgick från sin tjänst på Frontex 2022 efter att ha lett gränsorganet i sju år. Han var då hårt kritiserad.

Under hans ledarskap anklagades Frontex för att ha blundat för tillbakatryckande av flyktingar och migranter vid EU:s yttre gränser. Trakasserier och missförhållanden rapporterades också inifrån organisationen.

Även EU:s egen utredningsbyrå Olaf utredde Frontex under hans tid som chef.

  • TT

Norges statsminister fick cannabispost till kontoret

Norges statsminister Jonas Gahr Støre fick ett brev med cannabis skickat till sitt kontor i slu*tet av januari, rapporterar Dagens Næringsliv.

Det förseglade kuvertet lyckades ta sig igenom säkerhetskontrollen, trots att det undersökts med bland annat röntgen. Det förklarar den norska säkerhetsmyndigheten DSS med att man i regel inte kontrollerar ”biologiska försändelser”.

Brevet ska enligt statsministerns kontor ha skickats av aktivister. Kuvertet och dess innehåll togs i beslag av polisen.

  • Alfons Westerberg

Norsk försvarssatsning största sedan 40-talet

Norge ska presentera den största satsningen på försvaret sedan andra världskriget, enligt statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre säger på säkerhetskonferensen i München att det handlar om en långsiktig plan.

– Norge behöver stärka sitt försvar. Vi har stärkt det med 40 procent sedan vi kom till makten, men nu måste vi göra en stor insats under flera år framöver, säger Støre.

Beslu*tet om den nya försvarsplanen kan fattas före halvårsskiftet, enligt Støre. Den omfattar åren 2025–2028.

  • TT

Sveriges skidskytteherrar tog guld i VM-stafetten

Sveriges stafettherrar vann VM-stafetten i Nove Mesto efter stort drama. Inför det sista skyttet låg Sverige på andra plats men efter att Norges Vetle Sjåstad Christiansen dragit på sig tre straffrundor kunde Sveriges Sebastian Samuelsson gå om.

Det svenska guldlaget bestod av Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Norge slu*tade på andra plats och Frankrike knep bronset.

Läs mer här.

  • Alfons Westerberg

Orbán: Vår tvist med Sverige kommer snart att lösas

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán säger att landet kan ratificera Sveriges Natoansökan i början av nästa session, som inleds när parlamentet öppnar igen den 26 februari. Det rapporterar Reuters.

”Det är goda nyheter att vår tvist med Sverige snart kommer att lösas”, sade Orbán.

Ungern har krävt ett besök av statsminister Ulf Kristersson innan de godkänner ansökan. Landet är det enda som ännu inte ratificerat den svenska ansökan.

  • Emilia Lindell

Sveriges skidskyttedamer tar silver i VM-stafetten

Sveriges skidskyttedamer tar silver i VM-stafetten i Nove Mesto, med ett lag bestående av Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg. Medaljen är den andra hittills i årets VM.

Vinner VM-guld gör Frankrike, medan Tyskland tar bronspengen. Norge slu*tar först på en tiondeplats, efter att Ingrid Landmark Tandrevold skjutit tre straffrundor i sista skyttet.

Läs mer här.

  • Moa Haltorp

Liseberg: Oceana ska byggas upp igen

Liseberg vill bygga upp Oceana igen. Det säger Kurt Eliasson (S), ordförande i Lisebergs styrelse, i ett pressmeddelande.

”Vi har känt ett fantastiskt stöd från alla inblandade. Den kärlek göteborgarna och hela Sverige visat projektet och Liseberg i den här svåra stunden har varit ovärderlig”, säger han och fortsätter:

”Den senaste veckan har Lisebergs krisledning haft fullt fokus på krisens akutskede. Nu rör vi oss långsamt framåt, och vi vill som enig styrelse ändå tidigt vara tydliga med våra intentioner.”

Beslu*tet togs på ett extrainsatt styrelsemöte på fredagen.

  • Alfons Westerberg

Fredsforskaren Johan Galtung död

Den norske fredsforskaren Johan Galtung har avlidit. Galtung räknas som en centralgestalt inom fredsforskning och var världens första professor i freds- och konfliktforskning.

Galtung skrev mer än 150 böcker och över 1 000 vetenskapliga artiklar. Vid sidan av sitt akademiska arbete var han djupt engagerad i fredsarbete och mäklade vid en rad konflikter.

  • TT

En anhållen efter skottlossning i Göteborg

En ung man har skadats och förts till sjukhus efter en misstänkt skottlossning i ett bostadsområde i Skälltorp på Hisingen. Mannen var vaken och talbar när han fördes till sjukhus, men har inte förhörts.

En ung man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord.

Händelsen inträffade vid 11.30-tiden på lördagsförmiddagen. Enligt vittnen ska gärningspersonen ha varit maskerad och avlossat flera skott.

Läs mer här.

  • William Hernvall

Navalnyjs talesperson bekräftar hans död

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj har bekräftat oppositionspolitikerns död i ett inlägg på X.

”Aleksej Navalnyj mördades. Hans död inträffade den 16 februari klockan 14.17 lokal tid, enligt det officiella meddelandet till Aleksejs mamma”, skriver Jarmysj.

Enligt meddelandet ska Navalnyjs kropp nu ha tagits till den ryska staden Salechard.

Läs mer här

  • William Hernvall

Navalnyjs mamma reser till fängelset

Aleksej Navalnyjs mamma Ludmila Navalnaja är på väg till straffkolonin i Sibirien där Navalnyj dog på fredagen, rapporterar ryska medier enligt Reuters. Även Navalnyjs advokat Ivan Zjdanov kommer att vara med när Navalnaja besöker fängelset. Det framgår inte när Navalnaja och Zjdanov väntas vara framme vid straffkolonin.

  • William Hernvall

Försvaret vill ha betalt efter E22-kaoset

Försvaret vill ha betalt för sin insats under snökaoset på E22, rapporterar P4 Malmöhus. Tio militära bandvagnar sattes in för att hjälpa nödställda och personalen arbetade i nästan 840 timmar. Räkningen landar på drygt 380 000 kronor, och skickas till länsstyrelsen i Skåne eftersom det var deras tjänsteman som gjorde beställningen.

Runt 1 000 fordon satt fast i timmar på E22mellan Hörby och Kristianstad under snökaoset i början av januari.

  • TT

Huthimilisen tar på sig angrepp mot oljetanker

Den Iranstödda Huthimilisen i Jemen tar på sig fredagens angrepp mot en brittisk oljetanker i Röda havet, rapporterar flera medier. Enligt ett uttalande från rörelsens talesperson avfyrade gruppen flera robotar mot fartyget. Den Panamaflaggade oljetankern Pollux, som var på väg från Svarta havet till Indien fraktande 300 000 fat råolja, fick inga omfattande skador vid angreppet.

Sedan november har Huthirörelsen, som kontrollerar en stor del av det krigshärjade Jemen, attackerat fartyg i Röda havet till stöd för palestinierna i Gaza. USA och Storbritannien har svarat med anfall mot gruppens fästen på jemenitisk mark.

  • TT

Kvinna våldtagen utomhus i Uppsala

En kvinna har våldtagits utomhus i centrala Uppsala natten mot lördag. Polisen har haft flera patruller på plats i området.

– Vi har ingen frihetsberövad i ärendet, säger Alexandra Pavic, ledningsbefäl vid polisen.

Den misstänkta brottsplatsen spärrades inledningsvis av och polisen har säkrat spår och hållit förhör. Kvinnan, som själv slog larm, ska inte vara allvarligt fysiskt skadad.

  • TT

Donald Trump döms till miljardböter

Donald Trump döms till att betala nästan 3,7 miljarder kronor i böter för bedrägeri. Dessutom får han näringsförbud, rapporterar Reuters.

I september förra året meddelades att den amerikanska expresidenten gjort sig skyldig till brottet genom att ha blåst upp värdet på sin förmögenhet. Det handlar bland annat om 3,6 miljarder dollar i årsbokslu*t som delgivits banker och försäkringsbolag i syfte att få lägre räntor på lån och försäkringspremier.

Läs mer här

  • Alfons Westerberg

Minderåriga har delgivits misstanke för Super Bowl-skjutning

Två minderåriga har delgivits misstanke efter onsdagens skjutning i Kansas City, uppger lokala myndigheter. Exakt vad de misstänks för klargörs inte, men i pressmeddelandet står att det rör ”vapenrelaterade anklagelser” och våldsamt motstånd, skriver AP.

Myndigheterna meddelar samtidigt att ytterligare misstankar väntas tillkomma.

En person dog och 22 skadades i skjutningen som inträffade under Kansas City Chiefs Super Bowl-firande. Polisen misstänker ingen koppling till terrorism, i stället misstänker man att skjutningen inträffade till följd av ett bråk.

  • Alfons Westerberg

Hundratal samlades för att hedra Navalnyj i Stockholm

På fredagskvällen samlades ett hundratal personer på Fria Ukrainas plats utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att hedra Aleksej Navalnyjs minne. Framför ett foto av den ryska oppositionspolitikern tändes ljus, samtidigt som talarna berättade vad Navalnyj betytt för dem.

– Han trodde på det ryska folket, mer än folket trodde på sig självt. Han trodde på mig. I dag ska vi minnas vad han bad oss från fängelset – att fortsätta kampen för ett fritt Ryssland om han dör, säger Aleksej Karich.

  • Alfons Westerberg
Stoltenberg: 18 av Natoländerna kommer klara budgetmålet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6614

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.